No Kamu

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Címkék

3D (1) adathalász (4) akkumulátor (2) alkohol (5) amerika (35) android (7) Angry Birds (1) antivírus (4) apple (9) átverés (2) autó (4) autógumi (1) Beyonce (1) biztonság (1) Bond (1) bor (2) burger king (1) cigaretta (1) cipő (1) cnn (1) Comic Con (2) converse (1) csalás (4) csokoládé (1) divathét (1) DVD (1) ékszer (1) elektronika (1) élelmiszer (11) energy star (1) építészet (2) észak-korea (2) ételrendelés (1) étterem (1) facebook (6) fénykép (2) festmény (1) fesztivál (2) FilesTube (1) film (13) foci (1) fogamzásgátlás (1) fogorvos (1) fogyókúra (1) Gaga (1) Galaxy (2) galaxy gear (1) gitár (1) google (3) google glass (3) gorilla (1) gyógyszer (4) hacker (1) hamis (67) hamisítás (6) hamisítvány (4) hamis profil (1) hamis profilok (2) HBO (1) hoax (1) hologram (1) Ikea (1) Instagram (2) internet (18) Internet (1) iPhone (5) japán (2) játék (6) Jégvarázs (2) jegy (1) jelmez (1) kalóz (20) kamu (2) képregény (1) kiállítás (1) Kim Dotcom (1) kína (12) kondom (3) koppintás (8) kozmetikum (2) lefoglalás (4) lego (2) lemez (1) mac (1) malware (4) Marvel (1) másolat (3) másolt (22) MegaUpload (1) Microsoft (1) mozi (1) műtárgy (1) nano (1) Nikon (2) nvidia (1) obama (1) óra (6) oroszország (1) oscar (2) osx (1) pakisztán (1) per (6) Peru (1) phishing (1) pizza (1) póker (1) quentin tarantino (1) Razer (1) reklám (2) rendőrség (2) Rovio (1) ruha (1) samsung (5) Simpsons (1) Super Bowl (1) Svájc (1) szabadalmi per (1) szerzői jogok (44) szoftver (2) táska (1) tech (8) toplista (11) top gun (1) Trónok Harca (1) tűzeset (1) twitter (2) újrahasznosítás (1) vám (1) VB (1) védjegybitorlás (2) védjegyhamisítás (2) veszélyes (4) viagra (2) vicc (8) windows store (1) xbox (1) youtube (1) zene (13) Címkefelhő

2014.06.19. 18:34 nokamu

A vietnámi hamis óvszer krízis

Címkék: kondom hamis

Egy új jelentés szerint a Vietnámban, kereskedelmi forgalomban kapható óvszerek közel fele rossz minőségű. Az egészségügyi tisztviselők aggódnak a biztonságos szex terén elért eddigi csekély fejlődésért.

viet.png

„Bárki, aki óvszert vesz, veszélyben van, hogy rossz minőségű terméket kap. Ez nemcsak a szexmunkásokat és klienseiket érinti, hanem mindenkit.” nyilatkozta Arthur Erken, az ENSZ Népesedési Alapjának (UNFPA) vietnámi képviselője.

Vietnám jelentős fejlődést ért el az elmúlt években abban, hogy a nyilvánosság számára hozzáférhetővé váljanak az óvszerek. A klinikákon ingyen elérhetőek, trafikokban, kávézókban, masszázs szalonokban és szállodákban pedig akár két centért is kaphatóak.

Az UNFPA 2014. márciusi jelentése szerint azonban Vietnámot elárasztották a rossz minőségű óvszerek, melyet a felügyeleti rendszereknek nem sikerült megállítania.

„Ha a fogyasztók számára elérhető óvszerek nem jó minőségűek, fennáll a veszély, hogy a rendszeres és helyes használatuk ellenére is megfertőződhetnek, vagy megfertőzhetik partnerüket.” közölte Kristan Schoultz, a Közös ENSZ HIV/AIDS Program (UNAIDS) vietnámi igazgatója.

Szakértők szerint az óvszerek minőségének szabványosítására és betartatására sürgősen szükség van az ország HIV járványának megfékezése érdekében. Az óvszerek hitelvesztése alááshatja a biztonságos szexre való ösztönzésre fordított több évnyi munkát.

Hamis óvszerek

A kórházakban és klinikákon kínált óvszereket az Egészségügyi Minisztérium szerzi be, amely igazolja, hogy megfelelnek a nemzetközi szabványoknak. Azonban az UNFPA jelentése szerint az óvszerek 85%-a származik a magánszektorból, ezeknek pedig közel fele rossz minőségű kínai import. És ami még rosszabb, hogy sok gyenge minőségű óvszer hamis márkajelzéssel bír – gyakran Durexként vagy más nagynevű kereskedelmi márka termékeként árulják őket, becsapva ezzel a fogyasztókat.

Míg az eredeti márkák esetében akár egy dollárba is kerülhet egy óvszer, a hamisítványokat pár centért kínálják. „Bonyolult a helyzet, mert az emberek azt hiszik, hogy valódi Durexet vásárolnak, ami jó minőségű”, mondta Erken.

A Durex azt állítja, hogy egy óvszert 40 liter levegővel lehet megtölteni anélkül, hogy szétrobbanna (ez a minőségellenőrzési standard duplája), és termékeiket rendszeresen tesztelik. „Ha bármelyik óvszer nem felel meg a szigorú minőségellenőrzésnek, akkor az egész adagot nem szállítjuk sehova” áll a cég vietnámi honlapján.

Elveszhet a megbélyegzés-ellenes győzelem

Az UNAIDS és a kormányzat adatai szerint a drogosok, a szexiparban dolgozók és a melegek között aránytalanul magas a HIV fertőzöttek aránya az országos átlaghoz képest. A közelmúltban a szexiparban dolgozók ugyanis nem voltak hajlandóak óvszert tartani maguknál, mert féltek attól, hogy letartóztatják és elítélik, majd „rehabilitációs központokba” kényszerítik őket.

Ezt a gyakorlatot azóta megszüntették, ezzel is lágyítva az óvszerhasználathoz vezető akadályt. Schoultz szerint azonban, „ha az emberek nem bízhatnak az óvszerek minőségében, akkor kevésbé valószínű, hogy használni fogják őket.”

Az Egészségügyi Minisztérium szerint az óvszerekkel kapcsolatos általános felfogás továbbra is bizonytalan, mivel a lakosság a hűtlenséggel és a szexmunkával kapcsolja össze.

Egy tanulmány szerint a nem házas fiataloknak csupán egyharmada használ óvszert. Sokak számára a boltokban és trafikokban való vásárlás kevésbé kínos, és nagyobb anonimitást biztosít, mintha klinikákon kellene kérniük.

„Azt hiszik, hogy kínos, ha valaki tud a magánéletükről, egyszerűen túl személyes kérdés ahhoz, hogy akár egy orvosnak beszéljenek róla” magyarázta egy tanár.

Beszerzési problémák

2010-ig segélyszervezetek szerezték be az összes vietnámi óvszert, azonban amint az ország elérte a „közepes jövedelmű” állapotot, a beszerzések finanszírozása szinte egyik napról a másikra megszűnt.

Az UNFPA jelentésére válaszul a kormány azt tervezi, hogy szigorúbb minőségbiztosítást vezet be az óvszerek kapcsán, és „fogyasztói termék” kategóriából átsorolják az „orvosi felszerelések” közé, ezzel összhangba hozva az országot a WHO és az UNFPA óvszerbeszerzési iránymutatásaival.

via: irinnews

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nokamu.blog.hu/api/trackback/id/tr46386327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.06.20. 22:00:41

magyaréknál így kell írni: hamisóvszer-krízis
(hacsak nem a krízis hamis)
süti beállítások módosítása