A prémium olajok hamisítása hatalmas probléma az élelmiszeriparban, erre kínálnak most egy lehetséges megoldást svájci kutatók DNS-sel átitatott címkék segítségével.
A kovasavba (szilícium-dioxid) foglalt DNS címkéket észrevehetetlenül kis mennyiségben hozzá lehet adni prémium minőségű élelmiszerekhez, valamint egyéb értékes termékekhez, mint a benzin vagy a bergamott olaj.
A mesterséges DNS címkék vas-oxid nanorészecskéket tartalmaznak, amiket fel lehet használni a címkék „lekéréséhez” egy mágnes segítségével, így a termék eredetisége ellenőrizhető.
Pár gramm elég lenne a címkézett anyagból Olaszország teljes olívaolaj-termelésének felcímkézéséhez, közölte az ETH Zürich fejlesztési csapata, akik nemrég publikálták munkájukat az ACS Nanu szaklapban.
Természetesen a címkéknek még át kell mennie különböző élelmiszeripari vizsgálatokon, mielőtt használható lesz a technológia a kereskedelemben. A fejlesztőcsapat úgy véli, hogy ez sima ügy lesz, mivel a felhasznált anyagok már most is megtalálhatóak az élelmiszerekben. Többek között a ketchup és a narancslé is tartalmaz szilícium-dioxidot, a vas-oxid pedig E172 néven engedélyezett élelmiszer-adalékanyagként.
via: securingindustry