Amerikai tudósok rájöttek, hogy hogyan követhető vissza származási helyére genetikus úton a kakaóbab. A felfedezés a jövőben segíthet kiszűrni a hamis csokoládékat a piacról.
Ahogy nő a kereslet a prémium minőségű csokoládékra, sajnálatos módon úgy nő a visszaélések száma is. A csalók egyszerűen összekeverik a legjobb kakaóbabokat a gyengébb minőségűekkel, aztán prémium áron értékesítik a keveréket. Ezért különösen fontos, hogy a legfontosabb alapanyag származási útja jól követhető legyen. A teával vagy a kávéval ellentétben a kakaóbab ellenőrzésére azonban eddig nem létezett tökéletes módszer.
Ezt a problémát oldhatják meg most a USDA kutatóintézetben, ahol kidolgoztak egy eljárást, amellyel a genetika segítségével DNS alapon azonosíthatják az egyes kakaónövényeket. A módszer segítségével könnyedén nyomon követhetőek lennének akár az egyes kakaóbabszemek is. A kutatás egyik vezetője, Dapeng Zhang úgy nyilatkozott, hogy a teszt végleges bevezetése előtt már csak egyetlen akadály áll, be kell szerezniük a lehető legtöbb kakaónövény-mintát, hogy egyszerűen azonosítható legyen minden fajta.
via: discovery news