No Kamu

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Címkék

3D (1) adathalász (4) akkumulátor (2) alkohol (5) amerika (35) android (7) Angry Birds (1) antivírus (4) apple (9) átverés (2) autó (4) autógumi (1) Beyonce (1) biztonság (1) Bond (1) bor (2) burger king (1) cigaretta (1) cipő (1) cnn (1) Comic Con (2) converse (1) csalás (4) csokoládé (1) divathét (1) DVD (1) ékszer (1) elektronika (1) élelmiszer (11) energy star (1) építészet (2) észak-korea (2) ételrendelés (1) étterem (1) facebook (6) fénykép (2) festmény (1) fesztivál (2) FilesTube (1) film (13) foci (1) fogamzásgátlás (1) fogorvos (1) fogyókúra (1) Gaga (1) Galaxy (2) galaxy gear (1) gitár (1) google (3) google glass (3) gorilla (1) gyógyszer (4) hacker (1) hamis (67) hamisítás (6) hamisítvány (4) hamis profil (1) hamis profilok (2) HBO (1) hoax (1) hologram (1) Ikea (1) Instagram (2) Internet (1) internet (18) iPhone (5) japán (2) játék (6) Jégvarázs (2) jegy (1) jelmez (1) kalóz (20) kamu (2) képregény (1) kiállítás (1) Kim Dotcom (1) kína (12) kondom (3) koppintás (8) kozmetikum (2) lefoglalás (4) lego (2) lemez (1) mac (1) malware (4) Marvel (1) másolat (3) másolt (22) MegaUpload (1) Microsoft (1) mozi (1) műtárgy (1) nano (1) Nikon (2) nvidia (1) obama (1) óra (6) oroszország (1) oscar (2) osx (1) pakisztán (1) per (6) Peru (1) phishing (1) pizza (1) póker (1) quentin tarantino (1) Razer (1) reklám (2) rendőrség (2) Rovio (1) ruha (1) samsung (5) Simpsons (1) Super Bowl (1) Svájc (1) szabadalmi per (1) szerzői jogok (44) szoftver (2) táska (1) tech (8) toplista (11) top gun (1) Trónok Harca (1) tűzeset (1) twitter (2) újrahasznosítás (1) vám (1) VB (1) védjegybitorlás (2) védjegyhamisítás (2) veszélyes (4) viagra (2) vicc (8) windows store (1) xbox (1) youtube (1) zene (13) Címkefelhő

2014.11.29. 09:09 nokamu

8 zseniális módszer, amivel az illegális letöltőket bünteti a játékipar

Címkék: játék toplista kalóz másolt

Bár lehet, hogy egyesek úgy érzik, jó okuk van illegálisan hozzájutni egy-egy játékhoz, nehéz vitatkozni azzal, hogy a fejlesztőknek joga van ez ellen harcolni. Néhány másolásvédelmi intézkedés biztosan frusztráló, néha azonban a kreatív megoldások a leghatásosabbak…

0.png

8. A Sims 4 cenzúra

A másolt példányok esetében az egész játék cenzúrázva volt. Bizonyos részek ki voltak kockázva, ráadásul ez egyre csak terjedt a képernyőn, míg végül az egész valahogy így nézett ki:

8_1.png

7. Az Alan Wake-ben kalóz szemfedőt kapott a főszereplő

Ahelyett, hogy játszhatatlanná tették volna, a fejlesztők inkább úgy döntöttek, elrontják a játék hangulatát azok számára, akik másolt példánnyal játszanak. Lehet, hogy nem tűnik soknak, de mivel a játék erősen a hangulatelemekre épít, nincs is annál kiábrándítóbb, mint amikor legyőzünk egy rémálomszerű lényt, majd meglátjuk ezt a szemfedőt.

7_1.png

6. Five Nights at Freddy’s

A játékban minden alkalommal egy démoni plüssállat falja fel a játékost, amikor veszít, az illegális letöltők azonban egy kis extrát is kaptak. A torrent oldalakon ugyanis a játéknak egy speciális változata jelent meg. Egy lényeges különbség volt az eredeti játékhoz képest: minden alkalommal, amikor a játékos kilép a játékból, Freddy egy utolsó, hangos ijesztésre előugrik.

6_1.png

5. Crysis és a csirkepuska

A Crysis: Warhead játékban a másolt példányoknál pár perc után minden fegyver töltények helyett csirkéket lőtt ki. Mivel a csirkék nem okoznak kárt, senki sem hal meg a játékban és fejlődni sem lehet.

5_1.png

4. A Square Enix és az időrablás

A Dragon Quest V esetében a játék egy hajón kezdődik, amely kis idő múltán kiköt, és elindulhatunk a nagy kalandra. Ha azonban a játék valami gyanúsat észlel, a hajó sosem jut révbe. Akkor sem, ha órákat töltünk a hajó fedélzetén.

4_1.png

Egy másik játékukban, a Final Fantasy Crystal Chronicles: Ring of Fates-ben pedig 20 perc elteltével megköszönik a játékot, és ennyi. Se hibaüzenet, sem hosszú fejmosás arról, hogy lopni bűn.

4b.png

3. A Witcher trükkjei

A sorozat fejlesztői mindig is a fogyasztók pártján álltak, így az általuk készített játékok DRM mentesek. Ez azonban nem jelent kalóz-pártiságot. A Witcher 2 ezért átesett pár változáson a másolt példányok esetében. Néhány ezek közül elég nyilvánvaló volt, például hogy a főhős, Geralt néhány jelenetben meghal az első pár óra alatt. Voltak azonban kicsit érdekesebb trükkök is, például amikor egy szerelmi jelenetben a hölgy egy idősebb, rondább nővé változott.

3_1.png

3b.png

2. Az Earthbound kegyetlensége

Talán a leghíresebb és legkönyörtelenebb másolásvédelmet az Earthbound című játék kapta. Bár végig lehet játszani az egész játékot, az illegális másolatokban pár fontos változtatás történt. Nevezetesen, hogy sokkal gyakrabban és sokkal több ellenséggel találkozik a játékos. Ez egyeseknek még nem gond, megbirkóznak a kihívással. Azonban az utolsó csatában a játék minden esetben lefagyott és a mentett játékok is elvesztek.

2_1.png

1. Batman leleplez mindenkit

Lehet blokkolni az illegális letöltőket, és el lehet rontani számukra a játékélményt. A Batman: Arkha Asylum azonban más utat választott. A játék során megszerezhető egy fejlesztés, amivel Batman a köpenyét szárnyként tudja használni, amivel így korábban elérhetetlen helyekre juthat el a játékos. Az illegális másolatokban viszont ez nem működött rendesen, így a történetet sem lehetett folytatni. Amikor a letöltők ezt a hivatalos fórumokon szóvá tették, azonnal lelepleződtek.

1b.png

+1 A Game Dev Tycoon készítői megleckéztették a letöltőket

A játékban játékfejlesztő céget kell igazgatni, amiben zseniális büntetést eszeltek ki a fejlesztők: amikor illegális másolattal játszik valaki a szimulátorral, egy idő után a játékfejlesztő cége csődbe megy a kalózok miatt.

1_1.png

via: dorkly

31 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nokamu.blog.hu/api/trackback/id/tr776941825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hurka Kolbász 2014.11.29. 16:51:47

Én kevés játékkal játszom, azt a párat mind megveszem eredetiben (ha nem telne rá, én se tenném), de szinte minden esetben warezzal tolom. Miért? Mert a faszomat szívassák a köcsög fejlesztők a töketlen másolásvédelmeikkel! Ha egy program a saját gyári cédéjét nem képes felismerni, csak 50% eséllyel, akkor takarodjon! Meg a regisztrálj ide meg oda, lépj be online buziprofilba, miközben én csak egymagamban szeretnék játszani a gépemen, akkor is ha épp a netszolgáltatóm beszarik napokra, vagy épp váltok másikra. Mindezen szopatásoktól a warez példányok mentesek.

Innen már csak egy ugrás feltenni a kérdést: akkor miért is fizetek én pénzt? A jó lelkiismeret miatt? Hát az annyi van, mint a cégeknek akik minimálbérre jelentik be az alkalmazottaikat, meg elcsalják az áfát. A warezolás tulajdonképp a rezsicsökkentés egy fajtája, tehát államilag támogatott. Megértem aki a fizetésének abból a részéből vásárol szoftvert, amit nem fizetett ki neki a munkáltatója...

gizmo266 2014.11.29. 17:05:53

A Codemasters meg úgy írta meg a TOCA Race Driver-t (és még ki tudja hány játékát), hogy a feltört verziókkal a játék előrehaladtával lehetetlen legyen nyerni, mert az ellenfelek - rohadt idegesítő módon - az utolsó másodpercekben előzzenek meg.

A Half Life másolt verziójában (asszem az szivárgott ki pont megjelenés előtt), pedig folymatosan lefagyott a mesterséges intelligencia. Persze az lehet hogy nem volt szándékos.

VadMacs 2014.11.29. 17:13:08

@gizmo266:
Half Life 2, még el sem készült verziót loptak el, és szándékos volt - mármint az online betörés és lopás...

GépBalta 2014.11.29. 17:48:22

És hol marad a Serious Sam 3 halhatatlan skorpiója? Állítólag páran kérték a fejlesztőket, hogy az eredeti játékba is tegyék be, mert a hardmode nem elég nagy kihívás.

solesz · www.index.hu 2014.11.29. 18:22:27

És a Settlers 3-ban a fegyverkovács fegyver helyett disznót gyártott a kalózmásolatokban... :) Nem ma volt...

buckaroobanzai 2014.11.29. 18:27:08

Football Manager 2014. A regisztralatlan verzioban randomizalja a nevadatbazist, igy az osszes jatekosnak olyan nevei lesznek, mint "Franz Rodrigo ben Tal Smith N'Woko" meg ilyenek. Amellett, hogy eleve elrontja a valoszeruseg illuziojat es ezzel a jatekelmenyt, raadasul szinte jatszhatatlanna teszi a jatekot. Csak a kepessegek es szemelyes adatok alapjan tudod korulbelul beazonositani, hogy ki kicsoda, es a legnagyobb, hogy periodikusan MEGISMETLI a randomizalast, igy meg csak meg se tudod szokni az uj neveket. Nagyon duhos voltam mikor belefutottam, de le a kalappal, zsenialis. :)

sjz 2014.11.29. 18:31:11

@Hurka Kolbász:

Ez bizony jogos észrevétel.
A filmeknél ugyanez van, a gyári lemezeknél muszáj végignézned egy csomó idiótaságot arról, hogy ne lopj, meg töketlen reklámokat bemutatókat.
Tulajdonképpen a vásárlót büntetik.

A nép fia 2014.11.29. 18:49:51

A Settlers 3-ban a kovács a vasból nem kardokat, hanem malacokat kovácsolt. Egy PC Guruban olvastam 15 évvel ezelőtt. Valami lángész beírt a levelező rovatba, hogy ez miért lehet? Erre a szerkesztő visszaírta, hát ezért. :-D

Papírzsepi · http://lemil.blog.hu 2014.11.29. 18:59:57

@solesz: Ez így volt. Csakhogy nekem jogtisztán volt meg a játék, és az is pontosan így csinálta idővel. Ha ez szándékos másolásvédelem volt, akkor eléggé elszúrták - talán az oprendszer fejlődésére nem készültek fel. De inkább azt hiszem, hogy ez egy sima bug volt.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2014.11.29. 19:08:46

ArmA2-ben egy idő után lehetetlen volt bármit eltalálni, mert elkezdett random irányba szórni a fegyver.
a Settlers3 malacgyártó kovácsát annó én is beszívtam :D
szerencsére egy patch-csel javítható volt. emléxem a kis floppin volt a CD mellett a tokban...

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2014.11.29. 21:30:43

Az a baj kérem szépen, hogy ezeket a problémákat a cracker urak orvosolják. Azt, hogy mondjuk egy új játékon a DRM komoly erőforrás igénye miatt a játék érezhetően rosszabbul fut, mint enélkül tenné, ráadásul a DRM folyamatosan a merevlemezt is hajtja. Ha SSD van annak nem tesz jót a sok plusz írás, stb. Na azt viszont nem oldja meg idővel a fejlesztő.

Amúgy van egy egyszerűbb megoldás, amit sok független fejlesztő csinál: A törzsvásárlók visszajelzéseire, igényeire nagyon odafigyelnek. Így egy idő után a vásárolni is hajlandó játékosok igényeire szabják a játékot. Ugye így a játékosok között vannak egyenlők és egyenlőbbek. Az átlag vásárló és az átlag kalóz sok szempontból más.

2014.11.29. 21:50:45

A warhead nekem warezban volt meg, de nem emlékszem csirkésre, hibátlanul végigment. Az a pár játék, amit megvettem, tényleg borzalmas ebből a szempontból, regisztrálni kell valami fos kliensbe, steam vagy uplay vagy hasonló, aztán megvárni, míg bejelentkezik, felhozza azt a hülye menüjét, közben egészképernyős reklámokkal szórakoztat. Ennél sokkal jobb volt az, mikor egy serialt kellett beírni és offline lehetett játszani, tényleg ma már inkább a warezt tölti le az ember.

Behajtó70 2014.11.29. 22:32:39

Egyszerű ez gyerekek. Amíg a COD, BlackOps éveről évre új köntösbe bújtatja a régi, 15 éves COD 1-et, addig itt inkább a gyártók általi RABLÁS-ról lehet beszélni. A letöltés az csak utána jön. Akik letöltenek, egyszerűen csak megunták, hogy örökké át vannak verve. Nem lehet kipróbálni, megnézni, hogy fut-e egyáltalán, semmit. Ilyen nincs! Illetve van, csak akkor megy a torrentezés is.

Attól meg nem kell félni, hogy megszünnek, lesz helyettük másik. Oszjónapot.

Filmek ugyan az: amíg egy színész 3 oldal szöveg súgógépes felolvasásáért 20 millió dollárt kap, addig hagyjuk már a könnyekkel zokogó csaliwood-ot...ugyan kérem!

sy2 2014.11.29. 22:40:27

Én anno a XIII című játékkal szívtam meg. Később emiatt meg is vettem. Az egyik pályán, amikor már vagy a 2/3-án túl vagy a játékmeneten, az egyik ajtóhoz nincs meg a kulcs.

Laci1982 2014.11.29. 23:18:06

hát mivel én online játszok mindig, ezért fogom, bemegyek a boltba, megveszem, s lám, nem tapasztalok ilyen marhaságokat......Nem kell crackelni, ide másolni, oda másolni, trükközve indítani. Betolom a cd-t a k.rva ps-be és nyomom :D

FlybyWire 2014.11.30. 00:02:10

A letöltés Magyarországon legális.
A megosztás nem az, feltéve, hogy mások le is töltik (Torrentnél a kettő csak egyszerre megy, így torrentezni technikailag nem lehet legálisan, mert meg is osztunk közben).
De azért hülyeségeket (*illegális* letöltés) ne írjunk, ha nem muszáj.

Tessék már egy picit felkészülni cikkírás előtt legközelebb.

charlie 2014.11.30. 00:40:32

@FlybyWire: csak zenet es filmet legalis.

Orszag 2014.11.30. 00:44:19

@ügyfélszolgálatos: A konzol parasztok meg a lemezeik. Ja, meg a retardált neandervölgyi kétujjas nyomiga. PC master race!

sanyix 2014.11.30. 01:28:50

BIS játékai (Operation Flashpoint, Arma sorozat) FADE nevű védelme: Először is egy küldetés indításakor multiplayer chat feliratban egy Remember(magyar játékosok között Rémember néven ismert) nevű ember azt mondja hogy "original games do not FADE", majd randomban összevissza szórnak a fegyverek, a járművek ellenkező irányba fordulnak, néha megállnak, és elindulnak, majd a a játékos madárrá változik. :)

aljaskuszobab 2014.11.30. 02:47:35

"Meg a regisztrálj ide meg oda, lépj be online buziprofilba, miközben én csak egymagamban szeretnék játszani a gépemen, akkor is ha épp a netszolgáltatóm beszarik napokra, vagy épp váltok másikra. Mindezen szopatásoktól a warez példányok mentesek."

"Akik letöltenek, egyszerűen csak megunták, hogy örökké át vannak verve. Nem lehet kipróbálni, megnézni, hogy fut-e egyáltalán, semmit. Ilyen nincs! Illetve van, csak akkor megy a torrentezés is."

ha olyan szar az a program, akkor miért töltitek le? ha meg elég jó ahhoz, hogy használni akarjátok, akkor vegyétek meg.

az egy dolog, ha valaki lop. az meg egy másik, ha valaki lop és még meg is magyarázza, hogy miért helyes amit csinál...

lehet, hogy lopnom kéne egy suzukit. nem egy jó kocsi, úgyhogy biztos rendben lenne amit csinálok...

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.30. 07:53:47

@aljaskuszobab:

A játékok árai a nyugat-európai és észak-amerikai életszínvonalhoz vannak mérve, így nem piacképesek a 3-szor szegényebb Kelet-Európában.

Itt jön a piac láthatatlan keze: kijavítja a torz árakat. Valójában az illegális letöltés ezt teszi.

Komojtalan 2014.11.30. 08:35:53

@aljaskuszobab: Én letöltöttem és még játszottam is olyan játékokkal, hogy nem hogy én fizessek, de a kiadónak kellene nekem. Kipróbáltam, nem tetszik, delete. És megválogatom mit töltök le, így is a fele szemét ... Jó ha havi 2-3 játékban látok fantáziát, ebből 1 játszható, más kérdés hogy arra sincs időm. Ha nem lehetne ingyen beszerezni eszembe nem jutna megvenni.

A HoG -okban olyan védelem terjedt el, hogy eljutsz X helyig, ott az egyik rejtett tárgyas helyszínen nem lesz meg egy tárgy, így természetesen nem is lehet megcsinálni. Ez kb. 1 nappal hátráltatja a jó kalózverzió elterjedését, amíg ki nem derül, tehát nem is sokan alkalmazzák.

különvélemény2 2014.11.30. 09:13:46

A legális vásárlókat sokkal jobban büntetik a fos, bugos DRM-ekkel.
A crackből pár nap múlva kint van a "proper", a DRM bugokat meg csak hetek/hónapok alatt javítja a gyártó.

eßemfaßom meg áll 2014.11.30. 10:06:43

@FlybyWire: " FlybyWire 2014.11.30. 00:02:10
A letöltés Magyarországon legális."

A szoftver letöltése nagyon nem

2014.11.30. 11:33:34

@FlybyWire: "A letöltés Magyarországon legális"
Ez a médiatartalomra (zene, video) vonatkozik és csak saját használatra.

De a programoknál a használatért fizetsz. Tehát a letöltött program használata illegális.

Lacee88 2014.11.30. 12:14:36

Anno volt eredeti CMR 2005 példányom, még az akkori VGAmhoz kaptam. Betöltés az eredeti lemezről 3 perc (ebből 2 lemezellenőrzés) a másolt példánynak kevésbé meglepő módon 1. Nyilván nem az eredeti korongot használtam. De pl a Generals Zero Hour már az eredeti lemezről sem telepíthető, ugyanis el van szúrva, és a rendszer nem ismeri fel a 2. lemezt. Üzletből polcról vettem a 4 korongos Generals gyűjtői kiadást. De mióta a játékaim szinte csak steam-re és PS3-ra korlátozódnak, a nyomoraim megszűntek. Igaz mindkettőn szinte csak digitális tartalmat használok, korongot nemigen. De ez a sok DRM baszás csak a szabálykövető júzert bünteti.

FlybyWire 2014.12.01. 18:43:07

@eßemfaßom meg áll: De, teljesen legális.
Nézz utána jobban.

@Ylim: a letöltés akkor is legális.
A használat nem legális. De én nem is arról beszéltem!

eßemfaßom meg áll 2014.12.09. 14:44:34

@FlybyWire:

net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99900076.TV

"35. § (1)86 Természetes személy magáncélra a műről másolatot készíthet, ha az jövedelemszerzés vagy jövedelemfokozás célját közvetve sem szolgálja. E rendelkezés nem vonatkozik az építészeti műre, a műszaki létesítményre, a szoftverre és a számítástechnikai eszközzel működtetett adatbázisra, valamint a mű nyilvános előadásának kép- vagy hanghordozóra való rögzítésére. Kotta reprográfiával [21. § (1) bek.] magáncélra és a (4) bekezdés b)-d) pontjában szabályozott esetekben sem többszörözhető."

Szóval a letöltés (másolat készítése) se legális.

eßemfaßom meg áll 2014.12.09. 14:46:56

@FlybyWire: nyilván mindez csak jogvédett szoftverre vonatkozik.
süti beállítások módosítása