No Kamu

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Címkék

3D (1) adathalász (4) akkumulátor (2) alkohol (5) amerika (35) android (7) Angry Birds (1) antivírus (4) apple (9) átverés (2) autó (4) autógumi (1) Beyonce (1) biztonság (1) Bond (1) bor (2) burger king (1) cigaretta (1) cipő (1) cnn (1) Comic Con (2) converse (1) csalás (4) csokoládé (1) divathét (1) DVD (1) ékszer (1) elektronika (1) élelmiszer (11) energy star (1) építészet (2) észak-korea (2) ételrendelés (1) étterem (1) facebook (6) fénykép (2) festmény (1) fesztivál (2) FilesTube (1) film (13) foci (1) fogamzásgátlás (1) fogorvos (1) fogyókúra (1) Gaga (1) Galaxy (2) galaxy gear (1) gitár (1) google (3) google glass (3) gorilla (1) gyógyszer (4) hacker (1) hamis (67) hamisítás (6) hamisítvány (4) hamis profil (1) hamis profilok (2) HBO (1) hoax (1) hologram (1) Ikea (1) Instagram (2) Internet (1) internet (18) iPhone (5) japán (2) játék (6) Jégvarázs (2) jegy (1) jelmez (1) kalóz (20) kamu (2) képregény (1) kiállítás (1) Kim Dotcom (1) kína (12) kondom (3) koppintás (8) kozmetikum (2) lefoglalás (4) lego (2) lemez (1) mac (1) malware (4) Marvel (1) másolat (3) másolt (22) MegaUpload (1) Microsoft (1) mozi (1) műtárgy (1) nano (1) Nikon (2) nvidia (1) obama (1) óra (6) oroszország (1) oscar (2) osx (1) pakisztán (1) per (6) Peru (1) phishing (1) pizza (1) póker (1) quentin tarantino (1) Razer (1) reklám (2) rendőrség (2) Rovio (1) ruha (1) samsung (5) Simpsons (1) Super Bowl (1) Svájc (1) szabadalmi per (1) szerzői jogok (44) szoftver (2) táska (1) tech (8) toplista (11) top gun (1) Trónok Harca (1) tűzeset (1) twitter (2) újrahasznosítás (1) vám (1) VB (1) védjegybitorlás (2) védjegyhamisítás (2) veszélyes (4) viagra (2) vicc (8) windows store (1) xbox (1) youtube (1) zene (13) Címkefelhő

2014.08.21. 17:21 nokamu

A kávéhiány miatt elterjedhetnek a hamisítványok

Lehet, hogy úgy néz ki, mint a kávé, sőt, még az íze és az illata is ugyanolyan, de a napi adag kávénk valószínűleg már nem olyan tiszta, mint amilyennek lennie kellene. Néhány nemkívánt összetevő kerülhetett hozzá, amit nem is gyanítunk.

coffee-beans.jpg

A kávétermelők különböző anyagokkal dúsítják az őrölt kávét, állítja a Brazil State University of Londrina új kutatása, melynek eredményeit nemrég hozták nyilvánosságra az Amerikai Vegyész Társaság találkozóján. Gyakran használnak búzát, szóját, faőrleményt, acai magot, árpát, kukoricát, rozst és barna cukrot, de néha még földet is.

Ezek az meglepő extra adalékok elviekben nem károsak, bár nem tudható, milyen következménye lehet a lisztérzékenyekre és mindazokra, akik nem ehetnek glutén tartalmú ételeket, valamint az egyéb élelmiszerallergiás betegekre.

Egy dolog biztos: az ilyen fajta hamis kávéval a termelők a kávékészleteiket szeretnék megnövelni, illetve nagyobb profitra szert tenni. Ez különösen igaz most, amikor globális hiány fenyeget a következő évtizedekben, ami miatt sokan az éghajlatváltozást okolják.

”A piac szűkebb kávékínálata miatt az árak emelkednek, ez pedig kedvez a csalóknak” , állítja a kutatócsoport vezetője, Suzana Lucy Nixford a tanulmányban. Nixford és kutatócsapata gyártói szintű tesztet fejlesztenek ki, amigyorsan kiszúrja a nem kívánt adalékanyagokat a kávéban, még mielőtt az elérné a boltokat és éttermeket.

”A tesztünkkel már 95 százalékos pontossággal meg lehet állapítani, hogy tiszta-e a kávé, vagy módosították az összetevőit.” jegyezte meg Nixford, hozzátéve, hogy pörkölés és őrlés után már lehetetlenné válik megállapítani a különbséget az olcsó adalékok és a kávé között, főképp a kávé sötét, olajos textúrája miatt.

Nem ez az első alkalom, hogy a kávét más anyagokkal dúsítják. Az amerikai polgárháború alatt a luisianaiak cikóriát adtak a kávéhoz, hogy tovább kitartsanak a készleteik.

via: finance.yahoo.com

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nokamu.blog.hu/api/trackback/id/tr706623937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

v2peti 2014.08.22. 13:50:14

Egyszerű a megoldás: Daráld otthon! Csak ha nem veszel, hanem kávékrémes sütit, vagy a kávézóban iszod a kávét, akkor ez a tipp nem működik.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.08.22. 16:00:44

Szerintem a "coffee producers" alatt nem a mezőgazdasági termelőket, hanem a tőlük megvásárolt nyers babkávéból a boltba kerülő termékeket előállító cégeket kell érteni.

Nem hinném, hogy a farmerek közvetlenül foglalkoznának a feldolgozással is. Márpedig a kávéőrlemény előállítása a feldolgozás része, hiszen az őrölt kávét AZONNAL csomagolni is kell.

A cikk egyébként idióta rémisztgetés. Elképzelhetetlen, hogy a nálunk is ismert, bevezetett márkák tulajdonosai a farmerekre bíznák a pörkölést, őrlést, csomagolást, és lehetőség lenne arra, hogy az őrleménybe oda nem való anyag kerüljön.

Patreides · patreides.blog.hu 2014.08.22. 17:28:43

"Az amerikai polgárháború alatt a luisianaiak cikóriát adtak a kávéhoz"
.
Egyes instant kávéknak ma is jelentős - és feltüntetett - összetevője a cikória. Nincs is azzal semmi baj.
A föld, a faőrlemény, és a többi turpisság már más kategória.
süti beállítások módosítása